Metta
Article Index
Metta
forts
All Pages

"The ideals wich have lighted my way, and time after time have given me courage to face life cheerfully, have been Kindness, Beauty and Truth"

Albert Einstein

I Mindfulness träningen ingår Metta meditationer.  Metta betyder översatt från Pali, kärlek eller kärleksfull vänlighet.
Metta eller meditationer kring kärleksfull vänlighet och omtanke är ett välutvecklat sätt vi kan träna för att kunna möta och bättre hantera irriterande och besvärliga händelser och skeenden. I oss själva och runt omkring oss.

Metta är ett av fyra mentala tillstånd som eftersträvas inom buddhismen, ett av de fyra "Brahma - Viharas". De andra tre är; medkänsla, förmågan att glädjas med andra samt jämvikt/balans.

Metta meditationer är ett centralt inslag i mindfulnessmeditationer. Mindfulness utan metta meditationer är som en humla som försöker flyga med en vinge.

 

Metta är inte att frambringa eller försöka älska allt och alla som en del tror. Det finns heller ingen koppling till sentimentalitet eller naiva föreställningar om förälskelse, passion eller kärlek. Verklig Metta är inte en mesig snällhet utan en tydligt och stark respons på livet. Det är en vaken och uppmärksam respons på såväl smärta som behag och andra omständigheter som livet låter oss möta.

 

Metta innebär däremot att välja en attityd. En attityd som innebär att vi tränar oss i att inte älta och fastna i otrevligheter, brister och fel i situationer som uppstår. Varken inombords eller när det sker runt omkring oss. Med Metta har vi en ambition att även i svåra och besvärliga situationer se klart. Och att träna medvetandet att inte skapa mer svårigheter och negativitet än det som redan upplevts.
Verklig Metta och verklig vishet går hand i hand. Metta finns i medvetandets vishet och är ursprunget och kraften till rätt agerande och förståndiga beslut.