Mindful Yoga
Article Index
Mindful Yoga
forts
All Pages

"Yoga is the practice of queiting the mind"

Patanjali

 

Helena är certifierad yoga lärare och lär ut yoga med gedigen kunskap och varsamhet, van att leda och lära såväl friska människor som dem som lever med sjukdom.

Yoga är en mångtusenårig indisk lära med många miljoner utövare jorden runt. Idag kan nog yoga anses som världens största friskvårdsrörelse.

Yoga betyder fritt översatt ”att förena och skapa helhet”. Yoga uppstod i området kring Indusdalen för fem tusen år sedan som en livsfilosofi för att balansera det mänskliga sinnet och skapa förutsättningar för mänsklig samexistens. Då tränades yoga genom praktiserandet av goda handlingar och meditationer för att ge ökad vishet, ödmjukhet, medvetenhet och närvaro. Yoga praktiserades som en väg att skapa ett fredligt samhälle.

Under medeltiden utvecklades yogan till Hatha Yoga, den första formen av mer fysisk träning. Hatha Yoga syftar nu liksom då till att genom olika rörelser, positioner och andningsövningar stärka kroppen såväl som sinnet och skapa balans hos såväl den enskilda individen som i samhället i stort. Det finns idag uppskattningsvis 200-300 olika former av Hatha Yoga idag.

Mindful Yoga kombinerar närvaroträning med rörelser på ett mjukt och enkelt sätt. Det är ett sätt att träna yoga, möjligt för vem som helst oavsett förutsättningar. Även människor med begränsad rörlighet kan träna Mindful Yoga då det som begränsas i kroppen möjliggörs i tanken.


Mindful Yoga ingår i såväl MBSR programmet som i andra mindfulness baserade behandlingsprogram.

Mindful Yoga bidrar på sikt till förbättrad styrka, smidighet, balans och koordination: Men framför allt är det en form av yoga som låter sinnet vila från aktivitet och ger en känsla av helhet och välbefinnande.

Runt om i världen idag växer intresset för yogans effekter på vår hälsa och ett flertal forskningsresultat visar på mycket positiva resultat. Inom hälso och sjukvård börjar nu yoga integreras som en komplementär behandlingsform vid olika sjukdomstillstånd.

Vill du beställa Cd skivor och komma igång på egen hand, gå via kontaktformuläret.

Cd skivorna är mycket omtyckta ,bilderna som medföljer visar klart och tydligt hur du går tillväga.

 

 

 

"The yoga mat is a good place to turn when talk therapy

and antidepressants aren´t enough."

Amy Weintraub